danske film 90 erne
Danske film har altid haft en særlig plads i dansk kultur og historie. Film har formået at portrættere og skildre samfundet på en måde, som bøger og andre medier ikke formår. En periode i dansk filmhistorie, som stadig står stærkt i folks erindring, er 90’erne. Det var en tid, hvor mange unikke og kraftfulde film blev skabt, som stadig påvirker dansk filmkunst i dag.
Der blev skabt en del bemærkelsesværdige film i 90’erne, og det kan stadig være svært at vælge, hvilke film der skal fremhæves, men følgende film er eksempler på, hvad der gjorde 90’erne specielle.
Festen (1998)
Festen er en dramafilm instrueret af Thomas Vinterberg, som også samarbejdede med Lars von Trier om at oprette Dogme 95-manifestet. Filmen foregår i realtid og skildrer en dysfunktionel familiefest, hvor hemmeligheder og fortidens synder kommer op til overfladen. Filmen er bemærkelsesværdig i sin æstetik og troværdige skuespilpræstationer og anses af mange kritikere som en af de bedste danske film nogensinde.
Idioterne (1998)
Idioterne er også instrueret af Lars von Trier og produceret som en del af Dogme 95-manifestet. Filmen undersøger en gruppe menneskers sygdomsagtige tilstand, hvor de frivilligt udspiller sig som mentalt handicappede. Filmen fokuserer på spændingen mellem frigørelsen fra normer og konventioner og de konsekvenser, der følger med friheden. Filmen er eksemplarisk i sin eksperimentelle tilgang og stærke skuespilpræstationer.
Pusher (1996)
Pusher er en action-thriller instrueret af Nicolas Winding Refn. Filmen følger en pusher, Frank, og hans liv i den danske underverden. Filmen er bemærkelsesværdig i sin voldelige og realistiske skildring af kriminalitet, og den er også kendt for sin ikoniske brug af musik, som er blevet en integreret del af dens kultstatus.
Blinkende Lygter (2000)
Blinkende Lygter er en sort komedie instrueret af Anders Thomas Jensen. Filmen følger en gruppe kriminelle, der beslutter at starte et bistro i en lille bygning i Skagen. Filmen er bemærkelsesværdig for sin skarpe dialog og det dynamiske samspil mellem skuespillerne.
Mifune’s sidste sang (1999)
Mifune’s sidste sang er instrueret af Søren Kragh-Jacobsen. Filmen følger en dansk murer, Kresten, der efter sin fars død bliver tvunget til at tage sig af sin mentalt handicappede bror. Han ansætter en ung kvinde, Liva, for at tage sig af sin bror og falder til sidst i kærlighed med hende. Filmen er bemærkelsesværdig for sin følsomme skildring af menneskelige relationer og dens stærke skuespilpræstationer.
Hvad gjorde 90’erne så specielle?
90’erne var en tid, hvor dansk film var i gang med at genopfinde sig selv. Der var en stor tro på, at storindustrien var forældet og skabte film, som ingen ville se. Folk satte spørgsmålstegn ved, om dansk film var for kedelig og uopfindsom, og det var på tide, at nogen gjorde noget ved det.
En af de mest bemærkelsesværdige ting, der skete i 90’erne, var Dogme 95-manifestet. Manifestet blev oprettet af Lars von Trier og Thomas Vinterberg og opfordrede filmskabere til at skabe film, der var baseret på et sæt strenge regler. Disse regler inkluderede brugen af naturlig belysning, filmning på location og undgåelse af enhver form for kunstige effekter eller manipulation i filmen. Dogme 95-manifestet var en modreaktion på nostalgien for klassiske Hollywood-film og bød på en mulighed for at skabe meningsfulde, autentiske og rå film.
Et andet vigtigt træk ved 90’ernes dansk film var dets eksperimenterende tilgang til genre og indhold. Film som Idioterne og Festen var eksempler på dette, og de hyldede ikke kun formen på filmen, men også temaerne omkring menneskelig lidelse og relationer.
Endelig spillet dansk film en stor rolle i at forme den både nationale og internationale samtidskultur. De fleste film i 90’erne afspejlede samfundet, dets problemer og modgang, og de viste en kærlighed og en stolthed omkring Danmark og dets historie.
FAQs om danske film 90’erne
Q: Hvilke andre film blev lavet i 90’erne?
A: Der blev lavet mange andre bemærkelsesværdige film i 90’erne, inklusive Breaking the Waves (1996), Den Eneste Ene (1999) og Kærlighedens Smerte (1992).
Q: Hvordan har dansk film påvirket andre nationers filmindustrier?
A: Dansk film har haft en betydelig indflydelse på internationale filmindustrier. 90’ernes eksperimentelle tilgang til film og dens brug af Dogme 95-manifest påvirkede andre landes filmindustrier, herunder amerikansk og fransk filmindustri.
Q: Hvordan har dansk film påvirket dansk kultur?
A: Dansk film har en stor betydning for dansk kultur og samfund. Film har altid været en måde at portrættere Danmark og dets samfund på. Det har også skabt en fællesskabsfølelse og stolthed over Danmark og dens kultur.
Q: Hvorfor var Dogme 95-manifestet så vigtigt for dansk filmindustri?
A: Dogme 95-manifestet var vigtigt for dansk filmindustri, da det var en modreaktion på nostalgien over de klassiske Hollywood-film. Manifestet tilbød filmskabere en mulighed for at skabe meningsfulde, autentiske og rå film uden at være bundet af tiltagende industrielle standarder.
Q: Er dansk film stadigvæk vigtig i dag?
A: Ja, dansk film er stadig vigtig i dag i kraft af dens eksperimenterende og autentiske tilgang til filmindustrien. Dansk film har en stor betydning i både national og international filmkultur.
Søgeord søgt af brugere: danske film 00’erne, film 1990’erne, bedste film fra 90’erne, bedste danske film fra 90’erne, danske film 1980’erne, amerikanske film fra 90’erne, danske børnefilm 90’erne, dansk film 2006
Se videoen om “danske film 90 erne”
Dansk Retro TV: 90’erne
se mere: bfyhealth.com
Billeder relateret til danske film 90 erne

danske film 00’erne
Årtiet mellem 2000 og 2009 var en af de mest spændende perioder for dansk filmindustri. Danske filmskabere præsenterede en række væsentlige bidrag, der understregede retningen af dansk film og cementerede dens status som en betydelig aktør i den internationale filmindustri.
Fra Lars von Triers mest udsøgte værker til den stigende popularitet af Dogme 95-bevægelsen, var det en tid, hvor danske film viste sig fra deres bedste side. Her er en oversigt over nogle af de mest imponerende film fra perioden 00’erne.
Frygtelig lykkelig (2008)
Frygtelig lykkelig er et imponerende debutværk fra instruktør Henrik Ruben Genz, der skrev og instruerede filmen med stor skarpsindighed og ro. Filmen er en afdæmpet psykologisk thriller-fortælling, der følger Robert, en politimand fra København, der bliver udstationeret i en lille by efter at have haft en mental sammenbrud.
Mens han arbejder i byen, bliver han snart involveret i rygterne om en af byens lokale indbyggere, Jørgen, som er kendt som en voldelig og farlig person. Robert bliver også forblændet af Jørgens kone, Ingerlise, som også lider under hans voldelige adfærd. Det er en mesterlig præstation af en godt udvalgt skuespillertrup, og Genz ‘evne til at stille spørgsmål ved præconceptions gør Frygtelig lykkelig til et must-see.
Efter brylluppet (2006)
Instruktøren Susanne Bier har mange gode film i sit repertoire, men Efter brylluppet er utvivlsomt en af hendes mest vellykkede. Filmen er en smertefuld og følelsesmæssig historie om familie, kærlighed og arv. Even, der er en leder af et børnehjem i Indien, vendte tilbage til Danmark for at søge finansiering til sit arbejde.
Han besøger velhavende industriel Philip, der overtaler ham til at deltage i sin datters bryllup. Det er i denne festlige begivenhed, at Even konfronteres med hans turbulente fortid og med fortidens arv. Åh, og med lidt ekstra twists og turns undervejs, vil du blive underholdt og føle med hver enkelt karakter i denne film.
Adam’s æbler (2005)
Gådefuld og mørk, Adam’s æbler er instruktør Anders Thomas Jensens ikke kun et mesterværk men en indsigtsfuld og tankevækkende fortælling. Historien følger Ivan, en tidligere kriminel der forsøger at udrede sit liv, ved at blive præst for en lille men ikke godhjertet kirke.
Den eneste person, der behandler ham med respekt, er en tidligere nynazist ved navn Adam. Som tiden går, begynder Ivan at indse, at Adam måske ikke er så venlig, som han giver sig ud for at være, og at hans eneste nøgle til frihed, Ivan’s kolde stål vil kunne blive brugt. Særprægede og mesterligt skabt, Adam’s æbler er en af de mest overraskende og tankevækkende film fra årtiet.
Italiensk for begyndere (2000)
I en filmisk fodnote, der beskæftiger sig med temaer som kærlighed, ensomhed og overlevelse, er Italiensk for begyndere en af de mest seværdige film fra perioden 00’erne. Vi følger en gruppe mennesker fra en lille dansk by, der tager et italienskkursus, hvor de begynder at lære om sig selv og hinanden.
Historien starter med at følge den stedfortrædende chefpræst og en nyskilt, der tone-lejrer sig ind i klassen for at lære det italienske sprog. Men snart bliver de involveret i de mange dilemmaer, der karakteriserer klassens karakterer og lærer om kærlighed, tab og overlevelse. Filmen vandt en række priser inklusive Berlin International Film Festival 2001 og blev også nomineret til en Oscar i kategorien “Bedste udenlandske film”.
Familien (2001)
Med det skarpe, sardonisk skrevne Family Law, følger vi familien Klingenfeldt, der beslutter at afholde en stor familiefest. Hovedtaleren er familiens patriark Helge (spillet af Henning Moritzen), der er et anerkendt medlem af samfundet.
Det går dog hurtigt op for os, at der er langt fra idyl på festen da festen tager en besynderlig retning. Samtidig finder vi sted i et af familiemedlemmet, Christen (Ulrich Thomsen) isokronhistorie, der forsøger at forbinde mysteriet i forhold til en tidligere kæreste.
Familien er en mesterlig psykologisk thriller, der overrasker og underholder gennem hele sin varighed. Filmen vandt Fortaleza International Film Festival 2001-prisen og var også nomineret til en række priser så som Chicago International Film Festival og European Film Awards.
Dogme 95
Danske film fremstod i 00’erne også med en række indflydelsesrige film, der er produceret under reglerne for “Dogme 95”-manifestet fra 1995, som blev skrevet af instruktørerne Lars von Trier og Thomas Vinterberg.
Reglerne blev designet til at skabe mere ærlige og naturlige film, ved at fjerne enhver form for kunstig belysning, musik, specielle effekter og andre tekniske kreationer. Kravene var også sådan, at filmene blev optaget på location i stedet for at være iscenesat og kun havde lov til at bruge håndholdte kameraer for at skabe en intim og organisk kameraføring.
The Celebration (2003) fra instruktøren Thomas Vinterberg var en af de tidligste succeser under Dogme 95 manifest. Filmen er en rystende, provokerende og tankevækkende fortælling om en mands udtalelser bliver offentligt gjort under en familiesamling, mens han er omgivet af sine kærlige, men dysfunktionelle familie.
Lars von Trier har også bidraget væsentligt til Dogme 95-bevægelsen med flere signifikante værker. Blandt hans mesterværker fra perioden er Dancer in the Dark, Breaking the Waves (1996) og Antichrist (2009).
Og en hurtig note om von Trier: ud over sin indflydelsesrige betydning i dansk film og Dogme-bevægelsen, er von Trier også kontroversiel for sin skandaløse personlige adfærd. Hans kommentarer på Cannes Film Festivalen i 2011, da han hævdede at forstå og sympatisere med hitler, skabte en orkan af offentlig vrede og har ført til boikot af hans mange film og projekter.
FAQs
Hvordan definerede dansk film scenen i 00’erne?
Dansk film i 00’erne forstærkede dansk filmindustris position som en betydelig aktør inden for den internationale filmindustri, og satte samtidig fokus på filmfestivaler og arrangementer som Berlin International Film Festival.
Hvad er Dogme 95?
Dogme 95 var en serie af regler og krav skrevet af instruktørerne Lars von Trier og Thomas Vinterberg i 1995 for at opfordre til mere ærlige og naturlige film. Kravene var, at der skulle fjernes al kunstig belysning og specielle effekter, og at filmene blev optaget lokalt på håndholdte kameraer.
Hvordan har Lars von Trier påvirket dansk filmscene?
Lars von Trier har bidraget til den internationale anerkendelse til dansk film, ved at producere et stort antal noveller og film som Breaking the Waves og livsudsigter.
Hvilke film er Dogme 95-bevægelsen mest kendt for?
The Celebration (2003) af instruktøren Thomas Vinterberg var en af de tidligste succeser under Dogme 95-manifestet, sammen med mesterværker som Dancer in the Dark, Breaking the Waves og Antichrist (2009) fra Lars von Trier.
Konklusion
Dansk film i 00’erne var en imponerende periode og set i bakspejlet, så fremstår den som et gyldent årti for dansk filmindustri. Der var en lang række stærke film, der repræsenterede filmindustrien både nationalt og internationalt. Danske instruktører som Susanne Bier og Lars von Trier har skabt værker, som har defineret dansk filmindustri for en hel generation, mens Dogme 95-bevægelsen også har gjort sin abstrakte indflydelse kendt både lokalt og globalt. Filmene fra 00’erne er stadig seværdige og relevante i dag og står som højdepunkterne i dansk filmhistorie.
film 1990’erne
1990’erne var et årti med store forandringer i filmindustrien. På trods af nogle store flops og fiaskoer, var det også en tid med nogle af de mest mindeværdige film i nyere tid. Det var også en tid med store økonomiske fordele og en stigning i populariteten af kulturfænomener såsom independentfilmen og VHS-bånd. Denne artikel vil se nærmere på udviklingen i filmindustrien i 1990’erne og nogle af de mest mindeværdige film i dette årti.
Den økonomiske opblomstring
Da 1990’erne startede, var Hollywood stadig påvirket af den store stagnation i filmindustrien i 1980’erne. Flere penge blev brugt på store blockbusters, som i de fleste tilfælde ikke formåede at tjene deres omkostninger ind. Men i midten af 90’erne vendte vinden. Kostene blev skåret ned, og blockbusters blev stadig mere populære. Væksten i nye medier som VHS og DVD hjalp også med at øge indtægterne.
En af de mest bemærkelsesværdige eksempler på denne økonomiske genopretning var Steven Spielbergs “Jurassic Park” fra 1993. Med en indtjening på mere end $ 1 milliard på verdensplan var det en af de mest succesrige film nogensinde. Det var også en af de mest teknisk avancerede – filmen brugte en kombination af CGI og mekaniske effekter for at skabe de realistiske dinosaurer på skærmen.
Kulturelle forandringer
1990’erne var også præget af en række kulturelle forandringer i filmindustrien. Independent-filmen blev stadig mere populær og opnåede en større andel af den samlede billetindtjening. Disse film blev typisk produceret på et stramt budget, havde mindre kendte skuespillere og var ofte mere eksperimenterende end traditionelle Hollywood-film.
Spike Lee, en af de vigtigste independent-filmproducenter i 1990’erne, blev især kendt for sin film “Malcolm X” fra 1992, baseret på livet og karrieren af den amerikanske borgerrettighedsaktivist Malcolm X. Filmen var en stor succes og nomineret til to Oscars.
En anden trend i 1990’erne var opkomsten af ”Tarantino-effekten”. Filminstruktøren Quentin Tarantino var kendt for sin stilfulde, dialogbaserede stil, og hans film “Pulp Fiction” fra 1994 blev en kritisk og kommerciel success. Denne film var lidt anderledes end normal Hollywood-film, den blev i stedet præget af en række forskellige historier og en ikke-lineær fortælling. Denne skæve stil blev hurtigt populær blandt publikum og inspirerede andre filmproducenter til at træde udenfor det normale.
Nogle af de mest mindeværdige film i 1990’erne
1. “Schindler’s Liste” (1993) af Steven Spielberg
“Schindler’s Liste” er en af de mest indflydelsesrige film i 1990’erne, og den er stadig en af de mest popoulære film. Filmen handler om den tyske forretningsmand Oskar Schindler og hans indsats for at redde mere end tusind jøder fra nazisterne under krigen. Filmen blev nomineret til tolv Oscars og vandt syv, bl.a. bedste film.
2. “Forrest Gump” (1994) af Robert Zemeckis
“Forrest Gump” er en af de mest populære film i 1990’erne. Den er instrueret af Robert Zemeckis og er baseret på romanen af Winston Groom. Tom Hanks spiller rollen som Forrest Gump, en simpelmand med en imponerende historie. Filmen vandt også flere Oscars.
3. “Titanic” (1997) af James Cameron
“Titanic” var en af de største succeser i filmhistorien og den mest indtjenende film indtil 2009. Filmen fortæller historien om Rose og Jack, to elskende der mødes på Titanic, og deres skæbne, da skibet synker. Filmen blev nomineret til fjorten Oscars og vandt elleve.
4. “The Silence of the Lambs” (1991) af Jonathan Demme
“The Silence of the Lambs” er en af de mest uhyggelige film i 1990’erne og har stadig en stærk kultstatus i dag. Filmen handler om en FBI-agent der forsøger at fange en seriemorder ved at arbejde sammen med den farlige, men intellektuelle, seriemorder Hannibal Lector. Filmen vandt fem Oscars, inklusiv bedste film.
5. “Pulp Fiction” (1994) af Quentin Tarantino
“Pulp Fiction” er en af de mest ærefrygtindgydende instruktørdebuter i nyere tid. Filmen er ikke på lineært og præsenterer i stedet tre forskellige historier, der alle er indbyrdes sammenkædet på en enestående måde. Filmen vandt en Oscar for bedste manuskript.
FAQs
Hvad var nogle af de store flops i 1990’erne?
1990’erne havde nogle store fiaskoer som “Waterworld” (1995), “Batman & Robin” (1997) og “Godzilla” (1998).
Hvorfor var independent-filmen så populær i 1990’erne?
Independent-filmen var billigere at producere end Hollywood-film og var ofte mere eksperimenterende. Flere af disse film fik også bredere distribution takket være videobånd.
Hvad var Tarantino-effekten?
Tarantino-effekten referer til den populære, stilfulde og dialogbaserede filmstil, som Tarantino var kendt for. Dette inspirerede andre instruktører til at træde udenfor den normale, Hollywood-stil.
Hvilke film i 1990’erne vinder stadigvæk frem i dag?
Klassikere som “The Silence of the Lambs” og “Pulp Fiction” har stadig stor kultstatus i dag, og film som “Forrest Gump” og “Schindler’s Liste” har stadig stor indflydelse på populærkulturen i dag.
Du kan se flere oplysninger om danske film 90 erne her.
- Filmoversigt 1990 – Dansk film database
- Dansk filmhistorie: 1990-1999 | Det Danske Filminstitut
- Det gyldne årti: Vi kårer de 10 bedste danske film i 90’erne …
- Danske film fra 90-00erne – GamleDanskeFilmFamiliehygge
- 21 geniale 90’er film, du mindst skal have set én gang
- Her er de 10 bedste danske film gennem tiden
- 10 danske børnefilm der sled min vhs-maskine op – Kino.dk
- Nationale spejlinger: tendenser in ny dansk film
Se mere information her: bfyhealth.com/blog
så du har læst emneartiklen danske film 90 erne. Hvis du fandt denne artikel nyttig, så del den med andre. Mange tak.
Kilde: Top 63 danske film 90 erne